ós negre - ursus americanus

QUÈ FER SI ENSOPEGO AMB UN ÓS?

Introducció

Una de les preguntes més freqüents per part de la gent que vol visitar els parcs nacionals de l'Oest del Canadà (i qualsevol altre amb vida salvatge) és: què faig si ensopego amb un ós?
Es veu que no sóc l'únic agent de viatges a qui li fan aquesta pregunta. La prova en són els múltiples textes que hi podeu trobar a diferents webs de viatges. De tota manera, ara fa poc, vaig rebre un email amb un text enviat per la principal agència dels parcs nacionals. Em va semblar un molt bon resum escrit d'una manera prou didàctica. I jo n'he fet una traducció/versió (no m'he sabut estar d'afegir-hi un petit toc personal).
Espero que us sigui útil.

On puc veure un ós a Banff?

Veure un ós en estat salvatge és una experiència poc freqüent i prou desitjada. Si esteu decidits i coneixeu totes les precaucions de seguretat (llegiu més avall), podeu comptar amb vosaltres mateixos entre els afortunats visitants que veuen óssos salvatges a Banff. Alguns dels bons llocs per veure potencialment óssos en estat salvatge són: Bow Valley Parkway (Carretera 1A) i Icefields Parkway (Carretera 93-N).

Quan és el millor moment per veure els óssos a Banff?

Les vostres probabilitats per descobrir la vida salvatge són sempre més grans a l'alba o al capvespre. Aixeque-vos d'hora per capturar els animals amb la vostra càmera, inclosos óssos durant les hores actives d'alimentació. Els óssos solen hivernar des de novembre a principis d'abril.

Com puc sentir-me segur mentre exploro el país dels óssos al parc nacional de Banff?

Els óssos són solitaris, prudents i sensibles a l'activitat humana. Poden ser perillosos. L’aposta més segura és evitar ensopegar-los per sorpresa, tant pel seu bé com pel vostre.
A continuació, us indiquem algunes maneres d’evitar una trobada mentre passegeu a peu o amb bicicleta per la muntanya, tal com ens suggereix Parks Canada:

    Porteu els aerosols (sprais anti-óssos) en un lloc accessible del vostre cos i llegiu-ne les instruccions abans d’anar-hi (si, com els medicaments). Us convé molt saber utilitzar-lo correctament!
    Cerqueu signes d'óssos als voltants (caca, petjades, roques invertides o troncs). Deixeu la zona immediatament si els signes són frescos i recents.
    Feu soroll (canteu, parleu en veu alta) especialment a prop de vegetació o rierols densos. Recomanem cridar frases com ara "Ep, ós bru, ets aquí?" o bé "Patufeeet, on etssss? A la panxa del bou on no hi neva ni plou" (que els óssos canadencs no entenguin el català no té cap importància, feu-me cas) mentre seguiu pel sender, un parell de vegades cada minut.
    Viatgeu per senders marcats i en grups grans, amb un mínim de quatre persones. Mantingueu-vos junts en tot moment.     No deixeu mai que els nens vagin sols (ni que sigui un parell de metres davant o darrera del grup).

Què passa si veig un ós?

Si ensopegueu amb un ós, atureu-vos on esteu i quedeu-vos quiets i tranquils. Prepareu-vos per utilitzar l'sprai anti-óssos. No fugiu, no apreteu a córrer. Allunyeu-vos-en lentament i amb cura. En el dossier de viatge, us incloc un resum complet de les passes importants a seguir si veieu un ós i hi ha complicacions.

Què passa si veig un ós per la carretera?

És emocionant trobar un ós per la carretera. Alentiu la velocitat però mantingueu una distància respectuosa. Pel bé de l'ós, considereu no aturar-vos i deixar-lo alimentar-se sense destorb. Compte amb el trànsit. Resteu sempre dins del vostre cotxe. I mai, mai no alimenteu un ós (us poden multar). Seguiu els consells de Parks Canada sobre el que anomenem "embussos d'ós" (és un embús causat per les persones que veuen un ós a la carretera des dels seus cotxes i pot ser un problema real).

És un ós negre o un Grizzly?

Si és que en veieu un, és prou fàcil identificar un Grizzly (o bru). Potser ja sabeu que el color no és un indicador. Els grizzlies poden ser negres; els óssos negres poden ser blancs. Les dues espècies tenen molts colors. Les diferències més notables entre els óssos negres i els grizzlies es troben en el musell i l'esquena. Aquí hi ha les diferències claus:

Els grizzlies tenen una gepa entre les espatlles i una cara arrodonida. Els óssos negres tenen el musell més llarg i les orelles més grans.
    Si trobeu una pista d'ós, sabreu que és un Grizzly si mostra marques d'urpes destacades (almenys a 5 cm dels dits dels peus); les seves urpes són més llargues que les d'un ós negre.
    La mida importa. Els grizzlies mascles poden arribar a ser fins al doble de grans que un ós negre mascle (fins a 300 kg).

Hi ha molts óssos a Banff a data d'avui?

Mentre que la població de praderies dels óssos Grizzly s’extingeix localment a Alberta, segons Parks Canada hi ha al voltant de 20.000 Grizzlies a l’oest de l’Alberta, el Yukon, els Territoris del Nord-oest i la Colúmbia Britànica.
Hi ha aproximadament 65 óssos Grizzly al parc nacional de Banff (6.641 km2). Jasper té aproximadament la mateixa quantitat, en relació amb la mida del parc: uns 109 Grizzlies, a través de 10.878 km2.
    L’espècie està amenaçada a Alberta principalment per la pèrdua d'hàbitat causada per l'activitat i la població humana.     Aquests mamífers presenten taxes de reproducció molt baixes respecte d’altres mamífers terrestres. Els óssos femella als parcs de muntanya neixen rarament, cada quatre o cinc anys.

Hi ha óssos a la ciutat de Banff?

Els óssos a l’avinguda Banff? Potser no, però els óssos tenen un olfacte intens i certs atractius com el menjar, o només l'olor de menjar i escombraries, són suficients per atraure un ós als barris residencials. La ciutat de Banff i el village del llac Louise es prenen seriosament la seguretat. Com a visitant, és important que ho feu també. Adopteu algunes precaucions per protegir tant els óssos com els humans: Feu que tots els aliments i les escombraries siguin inaccessibles als óssos.     Utilitzeu papereres a prova de vida salvatge per eliminar totes les escombraries i reciclar, i assegureu-vos que les portes d’aquestes papereres es tanquin completament.     No deixeu mai residus d'aliments, reciclatge ni embalatges d'aliments que els óssos puguin olorar i fer-ne el seguiment.

Espero que que aquesta informació us hagi estat útil. Els óssos no us han de fer por, però si tan respecte com interès per observar-los. Insisteixo que us informem detalladament sobre què fer si teniu una trobada amb óssos al Canadà o a Alaska.

Més informació...

Sobre qui ha escrit aquestes quatre línies, podeu consultar la meva web personal o bé la secció Qui Som.

Consulteu el llistat dels viatges a Alaska i el Yukon, a l'Oest del Canadà o a l'Oest Americà dels Estats Units, o simplement, mireu-vos les galeries de fotos que lentament vaig pujant al web.

viatges a Alaska viatges a Alaska viatges a Alaska viatges a Alaska viatges a Alaska
viatges a Canadà, Alaska, Oest americà a Pinterest viatges a Canadà, Alaska, Oest americà a Facebook viatges a Canadà, Alaska, Oest americà a Twitter
Estudi Marta Sansa